Irtisanominen kirpaisi

Niiasin kunnioittamatta. Hymyilin ilotta. Piirtelin palaverissa, enkä jaksanut avata päivän postia. Kumarruin ennen karmia. Pyytelin anteeksi varmuudeksi. Käytävällä puikahdin naistenhuoneeseen kuullessani pomon askeleet kulman takaa.

Muistatko vielä 1990-luvun laman?


Rouva Jokinen miettii nuoruudenkokemustaan. Yhdeksänkymmentäluvulla lama iski tsunamina Suomeen. Vastavalmistuneena ihmettelin kotimaani vajoamista ennennäkemättömään irtisanomisten, konkurssien ja talousvaikeuksien ahdinkoon.

Kaksikymppisenä seurasin hämmentyneenä lähipiirin sätkimistä. Muistaako kukaan tuon ajan tarinoita? En ole unohtanut tuttavan konkurssia, perheellisen itsemurhaa tai ystävien ahdinkoa, kun takaajista tuli jättivelan maksajia.

Erehdyin luottamaan työnantajaan


Työskentelin lastenlehdessä. Meillä oli hurjan hauskaa kehitellessämme uusia tapoja kertoa vanhoja juttuja. Nautin nähdessäni idean muuttuvan tuotteeksi ja riemuitsin jokaisesta numerosta. Illan tullen kikatimme toimituksessa, eikä kenelläkään ollut kiire kotiin.

Lennokkaan luova työ päättyi irtisanomisiin. Katselimme huolestuneena toisiamme ja kuuntelimme kuiskutuksia. Kahvitauolla pohdimme kuinka selvityisimme ja minä lohdutin itseäni unelmallani tulla äidiksi. YT-neuvottelujen aikana ymmärsin, ettei kyse ollut minusta, eikä meistä. Aikana ennen tositeeveetä toteutimme viidakkopeliä. 
  

Eläköön lempeät ihmiset! 


Miksi kerron tämän? Rouva Jokinen miettii vastaustaan. Hän muistaa itsensä kyykyssä, piilossa ja alistettuna. Hän muistaa halunsa tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Kaiken kokemansa jälkeen hän epäröi. On niin monia mahdollisuuksia tulla haavoitetuksi. On niin monia mahdollisuuksia tulla väärinymmärretyksi. Mitä, jos ne nauraa mulle?

Rouva Jokinen pohtii, millä hetkellä hänestä tuli rohkea. Sillä rohkea minusta tuli. Nainen, joka arvostaa omaa ainutlaatuisuuttaan, omia lahjojaan ja luovuuttaan. Nainen, jonka ilo ei löydy lähimmäisen murheesta, menestys muiden epäonnesta.

Olen tarrannut ajatukseen, että asioilla on tapana järjestyä.

Lohduttakaamme toinen tosiamme.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hän kirjoittaa minulle kaukaisesta maasta

Unien tulkinta

Kuinka rouva Jokinen voisi päästä tunnelmaan, kun kuolema on kolmantena pyöränä?