Muutuin naisesta äidiksi yhdessä yössä

Rouva Jokinen on ollut äiti pian seitsemäntoista vuotta. Elämänmuutokseen hän oli varautunut akateemisella tarkkuudella. Lukenut kaiken mahdollisen imetyksestä, kahlannut Kaks’Plussien vuosikerrat, perehtynyt vanhemmille suunnattuihin kasvatusoppaisiin ja tehnyt asialliset sekä mielestään varsin kattavat muistiinpanot aihepiiristä.

Mitä pakata mukaan synnytyssairaalaan?


Kätilöopistolle otin mukaani käsveskan ja kolme laukkua. Se pienin oli täytetty (ohjeiden mukaan) vaatteilla itselleni ja vastasyntyneelle. Toisessa oli välttämättömät kauneudenhoitovälineet kuten hiusnaamiopurkki, hoitoaine ja shampoo, öljyhoito kaksihaaraisille, kasvojenhoitoon puhdistusemulsiota, Cliniquen saippuaa ja ihotyypin mukaista kosteutusvoidetta, kasvojenkuorintaan mutanaamio, meikkaukseen meikkivoidetta, mattapintaista huulipunaa, ripsaria, poskipunaa ja suurin kaupasta löydetty suti, irtopuuteria, kajalia, luomivärejä, pyöreä hiusharja, fööni, kampa, muotovaahtoa, tummaa kynsilakkaa ja kynsilakan poistoainetta siltä varalta, että haluaisin näiden päivien aikana kuitenkin vaihtaa väriä, muutama pikkupullo punaisia sävyjä sekä manikyyrisetti ja tuliaisiksi tuotu parfyymi ja peili.

Haikaranpesässä vietettäisiin muutama päivä. Miten saisin aikani kulumaan? Kolmanteen laukkuun pakkasin vauvannutun teko-ohjeen, vaalenasinistä baby-lankaa ja kolmosen puikot, muutaman naistenlehden, vauvankasvatuskirjan sekä mielenkiitoisen elämänkerran ja vielä lukemattoman Marplen, piirustusvälineet inspiraation varalta, päiväkirjan tärkeille merkinnöille ja elämysten tallentamiseen.

Miksi vauvani itkee?


Esikoiseni itkiessä ensimmäisen kerran kaivoin käsilaukustani pienen muistilehtiön, johon olin koonnut tärkeimmät asiat. Huolissani tavasin kohdasta ITKU: “Jos ääni on korkea ja äkillinen merkitsee se (ehkä) kipua”. Muistan miettineeni, mistä sen tietää onko itku korkeaa? Entä miten mitataaan äkillinen? Ja miten niin “ehkä”?

Kuluneina päivinä en avannut pakaaseja. Kotiin palattuani meni tovi ennen kuin ehdin asetella purnukat takaisin paikoilleen. Nuttu jäi kutomatta ja kirjat lukematta, etukäteen valmistamani eväät syömättä, huokaus, mistä minä olisin voinut arvata, että tulinen papumuhennos aiheuttaa kammottavia ilmavaivoja vauvalle.

Rouva Jokinen on hoksannut, ettei kirjaviisaudesta ole juurikaan hyötyä tosi elämässä ja ettei hän edelleenkään osaa pakata. Ja avuttomaksi tunnen itseni tänäkin päivänä nähdessäni lapseni allapäin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unien tulkinta

Hän kirjoittaa minulle kaukaisesta maasta

Kuinka rouva Jokinen voisi päästä tunnelmaan, kun kuolema on kolmantena pyöränä?